18 feb Hoe voer je een professionele WiFi Meting uit?
Een WiFi meting. Deze vraag krijgen wij wekelijks en die is simpel te beantwoorden. Met de juiste kennis en de juiste spullen kan iedereen zijn WiFi netwerk ontwerpen en WiFi netwerken nameten.Natuurlijk heeft het pas zin om je WiFi na te meten als:
- Meerdere Access Points gebruikt die bovendien ook in één netwerk zitten.
- De netwerknaam die het Access Point uitzend (ook wel SSID genoemd) van alle Access Points alsmede de bijbehorende WiFi sleutels (WEP/WPA Keys) zijn allemaal hetzelfde.
- De Access Points het principe roaming ondersteunen, iets wat we ook kennen met je mobiele telefoon dat je gesprek niet verbroken wordt als je telefoon zich aanmeld bij een andere 4G mast.
Waarom zou ik een WiFi meting doen?
Vaak wordt er grafisch weergegeven in de wifi meting wat het bereik is van je WiFi netwerk. Waar de zwakke punten zitten (geen tot bijna geen bereik).. Daarnaast kan worden weergegeven waar je WiFi netwerk last heeft van andere storingsbronnen.
De grote stromingsbronnen zijn Access Points die niet van jou zijn. Andere storingsbronnen zijn de magnetron oven, WiFi Alarm sensors,Draadloze toetsenborden enzovoort.
Waarom storen de Access Points van de buren met die van mij?
Access Point zenden en ontvangen het WiFi via een Wifi signaal aangeduid in GHz. Aangezien die getallen niet makkelijk te onderhouden zijn, zijn er kanaal nummers toegekend aan elke frequentie. Als je de frequentie van 2,4 GHz gebruikt dan zijn er 11 kanalen, drie ervan hebben geen “last” van elkaar (kanaal 1, kanaal 6 en kanaal 11)
Bij gebruik van de frequentie 5 GHz is het iets lastiger waar je bij 2,4 GHz de kanalen 20 MHz breed waren zijn de mogelijkheden bij 5 GHz een stuk groter.
Bij 5 Ghz is het mogelijk om 40 MHz, 80 MHz of zelfs 160 MHz brede kanalen te gebruiken. De hoeveel kanalen die geen last van elkaar hebben is dan ook een stuk groter. De 5 GHz frequentie is in populariteit sterk toegenomen met de jaren.
Geen storing betekend dat de WiFi snel en stabiel is.Nadeel van de 5 GHz techniek dat het bereik een stuk minder is dan bij 2,4 GHz.
Wat meet ik dan bij een wifi meting?
Met een meting komen meerdere zaken naar voren:
- Welke Access Points last heeft van de Access Points van de buren (of een andere storingsbron).
- De oplossing is dan het Access Point her programmeren (andere Wifi kanaal proberen)
- De positie van het Access Point is fout
- Het Access Point op een andere plek zetten
Dit in kaart brengen bij een wifi meting doet je met TamoGraph en een plattegrond van het bestaande gebouw. Stel er is geen WiFi en je moet de perfecte plek vinden voor elk Access Point dan doe je eerst een Predictive Survey. Met Predictive Survey kun je nagaan wat de beste plek voor al je Access Points. Op een plattegrond alles geheel digitaal en virtueel.
Dit digitale plan nameten doen we ook met TamoGrapgh nameten in combinatie met de Meetset.
We zetten minimaal 3 meetstandaarden in (Meetplaat + Magic Arm/ AP montage materiaal) en drie zelfde Access Points. Deze Access Points hebben alle drie een apart Wifi kanaal, zodat deze Access Points geen last hebben van elkaar. Op de training leer je in de theorie en zie (en leer je) in de praktijk hoe je WiFi netwerken kunt nameet met de meetstet en TamoGraph.